Situaţiile de pe pieţele imobiliare din oraşele europene diferă foarte mult. Este important pentru investitori ca aceştia să se poată orienta printre condiţiile şi tendinţele pe care metropolele individuale le oferă. Ne-am uitat la preţurile imobiliarelor din Londra, Paris, Viena, Berlin şi le-am comparat cu cele din Praga.
Investiţiile imobiliare în metropole europene importante par atrăgătoare. Însă în multe cazuri sunt însoţite de nişte dezavantaje, cum ar fi preţurile exorbitante sau profiturile mici. Există diferenţe între oraşe şi, de aceea, am ales cinci dintre acestea pentru a pregăti un tablou cu avantajele şi dezavantajele concrete pe care le au investitorii.
Studiul nostru vizează mai întâi oraşul cu cele mai mari preţuri la imobiliare – Londra. Preţurile exorbitante ale imobilelor scad aici în cel mai rapid tempo din ultimii nouă ani. Conform băncii Halifax, în primul trimestru din 2018 scăderea de la an la an a fost de 3,8 %. În celelalte regiuni din ţară, dimpotrivă, preţurile cresc.
Conform Home.co.uk, în aprilie 2018, preţul mediu al unu apartament era de 618 316 lire (cca. 3 milioane de lei), media atingând 430 001 lire (2,5 milioane de lei). Conform companiei de consultanţă imobiliară Savills, 58 % din cererile din Londra vizează apartamente cu preţuri mai mici, sub 4 800 lire pe metrul pătrat (cca. 21 500 lei), dar doar 25 % de apartamente noi sunt oferite la acest preţ.
Ca urmare a nesiguranţei cauzate de brexit, creşterea impozitului pe achiziţiile imobiliare din ultimii ani şi presupusa creştere a ratelor dobânzilor pe piaţa imobiliară londoneză, rămân în declin. Însă vestea bună pentru cumpărători este aceea că apartamentele vor fi mai accesibile în timp. Conform companie Capital Economics, preţurile din Londra ar putea să scadă în acest an cu 3 % şi în 2019 cu până la 5 %.
Cele mai scumpe cartiere sunt Kensington şi Chelsea, Westminster, Camden, Hammersmith şi Fulham şi City. Pe de altă parte, cele mai ieftine sunt Lambeth, Southwark şi Brent.
Situaţia din Paris este inversă. În timp ce în întreaga Franţă preţurile imobiliarelor scad, în capitală cresc într-un ritm fără precedent. Probabil că această tendinţă va continua, pentru că tot mai mulţi investitori doresc să deţină un imobil în Paris. O parte dintre aceştia vin aici ca urmare a nesiguranţei care domneşte în Londra datorită brexitului. Un alt motiv este şi alegerea în funcţia de preşedinte a lui "pro-antreprenorului" Macron şi faptul că Paris va organiza jocurile olimpice de vară din 2024.
Preţurile apartamentelor doboară recordurile. Este posibil ca în acest an creşterea preţurilor să se mai frâneze, dar, după cele mai noi informaţii ale serverului Seloger.com, ar putea să atingă suma de 10 000 euro pe metrul pătrat. la sfârşitul lui ianuarie, preţul mediu pe metrul pătrat era de 9 759 euro.
Creşterea atinge în mod regulat valori de două cifre în circumscripţiile pariziene 1, 6 şi 18. Cele mai ieftine şi deci cele mai indicate pentru o eventuală investiţie, rămân circumscripţiile 13, 19 şi 20.
Conform studiului Mercer publicat în 2017, Viena este oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din lume. Pe lângă aceasta, investitorii beneficiază de rate joase ale dobânzilor medii, care în noiembrie 2017 au căzut la 1,75%. Preţurile imobilelor de aici au crescut în 2017 cu doar 0,32 %, adică cel mai puţin din 2003, după site-ul Globalpropertyguide.com.
Cartierul Innere Stadt (Oraşul interior) este centrul luxului. Conform site-ului Immopreise.at, preţurile apartamentelor de aici au ajuns în 2017 la cca. 12 265 euro pe metrul pătrat. Tot la fel de mari sunt şi preţurile în cartierele învecinate, cum ar fi cele din circumscripţia 2 până la 9. În afara centrului, preţurile sunt de trei ori mai mici.
Închirierea unui apartament în Viena este foarte simplă, chiar dacă veniturile din închiriere nu sunt prea mari. Conform site-ului Globalpropertyguide.com, în Innere Stadt pot ajunge la doar 1,7–2,3 %. În alte locaţii exclusiviste, cum ar fi Margereten, Mariahilfen, Favoriten, Hernals sau Leopoldstadt, ajung la 3–5 %.
Praga nu oferă un mediu propice pentru investitorii imobiliari. Preţurile apartamentelor continuă să crească încă din a doua jumătate a anului 2015, chiar dacă cererea este mai mică. Chiar dacă rata medie a dobânzii s-a majorat la cca. 2,4 %, se pare că acest lucru nu a influenţat preţurile apartamentelor. De la începutul acestei creşteri bruşte, preţurile apartamentelor pe metrul pătrat au crescut incredibil, cu 53,5 %.
Conform statistici lor dezvoltatorilor Trigema, Skanska Reality şi Central Group, preţul mediu al apartamentelor noi este de 16 000 lei pe metrul păstrat, ceea ce este cu 22,8 % mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele mai mici preţuri sunt în Praga 4 şi 9, cele mai mari în Praga 1.
Şi, unde se merită a investi? Oferta vine din Berlin. Conform companiei de consultanţă Knight Frank, preţurile imobilelor au crescut în 2017 cu 20,5 %, fapt care a făcut ca Berlinul să treacă în fruntea celor 150 de oraşe monitorizate. Chiar şi după cinci ani de creştere rapidă a preţurilor, apartamentele sunt încă de cinci ori mai ieftine decât în Londra şi de trei ori mai ieftine decât în Paris, fiind cele mai ieftine din marile oraşe europene. La începutul anului 2018 preţul mediu al imobilelor era de 3 706 euro pe metrul pătrat.
Foto: Canadastock / Shutterstock
Alţi factori importanţi pentru investitori sunt ratele mici ale dobânzilor şi creşterea rapidă a numărului de locuitori. Numărul de locuitori a crescut treptat în ultimii cinci ani cu 50 de mii, astfel încât în Berlin trăiesc acum aproximativ 3,5 milioane de oameni. Legat de acest aspect, şi cererea de locuinţe va rămâne în anii următori la un nivel foarte mare. Se presupune însă o majorarea a ratelor dobânzilor, ceea ce ar duce la o oarecare încetinire a creşterii preţurilor.
Cele mai populare cartiere berlineze sunt Prenzlauer Berg, Mitte şi Kreuzberg, unde este deficit mare de apartamente. Preţurile apartamentelor sunt cu o pătrime mai mici în cartierul Neukölln.